Ben je in verwachting of hoop je dat het snel zo zal zijn? Alvast een hele dikke proficiat! Zo’n kleintje in je buik mogen dragen en in je leven mogen verwelkomen is echt een wonder op zich! Natuurlijk brengt zo’n baby ook wel wat spanning en zorgen teweeg. Om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk stress hebt tijdens je zwangerschap en na de geboorte, vind je hier een opsomming terug met de dingen die je best in orde brengt voor je kindje er is. Op die manier kunnen jij en je kleintje zorgeloos kennis met elkaar en met jullie nieuwe leven samen maken.

Gezond zwanger worden en zijn

9 maanden lang een baby in je buik dragen, vraagt heel wat van je lichaam. Om dit voor jezelf en voor je baby zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat je een gezonde levensstijl hanteert. Denk hierbij maar aan gezonde voeding, voldoende water drinken en regelmatig bewegen. Dat laatste wordt misschien moeilijker naarmate je buik dikker wordt, maar wandelen en zwemmen zijn twee manieren van bewegen die haalbaar en aangenaam zijn, een hele zwangerschap lang. Denk er ook aan om, vanaf het moment dat je zwanger wil worden, foliumzuur in te nemen. Dit geeft je baby een extra kans om gezond te kunnen groeien. Foliumzuur kun je zonder voorschrift bij de apotheek verkrijgen.

Praktische regelingen treffen

Op het moment dat je weet dat er een kindje in je buik groeit, verwacht je meestal zo’n 5 tot 7 weken in verwachting. Dat wil zeggen dat je ongeveer 8 maanden tijd hebt om de praktische dingen voor de komst van je baby in orde te brengen. Denk hierbij aan het inlichten van je werkgever en je ziekenfonds, het inplannen van bezoekjes bij de gynaecoloog en het op zoek gaan naar kinderopvang. Vergeet ook zeker niet om je kraamgeld of geboortepremie aan te vragen. Dit financiële ruggensteuntje zal goed van pas komen, want een baby brengt ook een hoop kosten met zich mee. Zo moet je niet alleen kleren en meubeltjes aankopen, maar ook pampers, papflesjes, en andere praktische zaken.

Ook je bevalling is niet gratis. Om financiële stress te vermijden, helpt het kraamgeld je alvast vooruit. Door je geboortepremie aan te vragen, heb je meteen recht op het algemene groeipakket voor je kindje. Dat wil zeggen dat je na de geboorte van je kleine wonder, maandelijks een premie op je rekening mag verwachten waarmee je een deel van de kosten van je kindje kunt betalen. Je kent dit misschien beter onder de vroegere term ‘kindergeld’.

Genieten

Ook al is het spannend om binnenkort een nieuw mensje in je leven te verwelkomen, neem tijdens je zwangerschap ook zeker de tijd om van de tijd met jou en je partner en van de tijd met jou en het nieuwe leven in je buik te genieten. Maak zeker foto’s als je daar van houdt en overweeg het bijhouden van een zwangerschapsdagboek.